Ord som sparsommelig og nøjsom stinker af afsavn og fattigdom, og må ikke forbindes med en sund økonomi. Det handler heller ikke nødvendigvis om at have mange penge – har man det, er det jo ingen kunst, at have en god økonomi – indtil pengene er brugt altså. Nej, det drejer sig snarere om, hvordan du bruger de penge, du har til rådighed. Der er intet hokus pokus i det – hvordan får du mest ud af de penge, du nu engang har til rådighed? Det er det, du kan bruge – hverken mere eller mindre. Er du parat til at se det i øjnene – eller stikker du fortsat hovedet i busken, som strudsen? Er du på jagt efter en sund økonomi, så start her.

Find guldet for enden af regnbuen

Du får lige et par gode spørgsmål, du kan stille dig selv. Sløser du pengene bort på impulskøb, som du har masser af i forvejen – eller ryger de på tilfældige investeringer i ting, du egentlig ikke har brug for? Automatisk svarer du måske NEJ. Brug alligevel lidt tid på at skabe dig et overblik, som i bogstaveligste forstand kan være guld værd.

Hvad bruger du egentlig dine penge på i dag? Det er svært at overskue, for 25 kr. her og 148 kr. dér, er jo umiddelbart ikke en formue – men det bliver til mange penge på en måned. Brug lidt tid på at skabe dig et overblik, hvis du ikke lige har et klart svar. Få fat i en lille sort kinabog, hvad som helst, du kan skrive dine indkøb ned i.

Lav uge for uge en side til alle dagligvarerne – og en side til andre køb, som fx. dimserne i Tiger-butikken, de fine servietter og de små blå skåle fra Søstrene Greene, blusen, du ikke kunne leve uden, latten på stam caféen, gaven til din veninde, din wellness-deal til halv pris osv., osv. – det HELE skal med.

Brug dine muligheder

Og tro mig, det overflødige fedt bliver til mange penge, når måneden er omme, og alle tallene tælles sammen. Så kommer det spændende opgør med dig selv – du skal nu træffe et valg. Er det de ting, du vil bruge dine penge på? Valget er helt op til dig. Trækker du blot på skuldrene og tænker, tja… det er helt fint? Eller vælger du de helt nye muligheder, der pludselig åbner sig for dig? Brug dine ønsker og drømme for din økonomiske fremtid, som vejviser. Vælger du fx. at skabe en buffer til uforudsete udgifter, eller til hvis din situation ændrer sig? Er det et spændende kursus eller drømmerejsen, der står øverst på ønskelisten? Eller måske lidt eksra indbetaling på din pensionsordning. Det ved du allerbedst selv. Held og lykke.

Kig forbi min blog på Kvinde Økonomi?s hjemmeside, hvor du finder mere viden og gode sparetips & tricks. Tilmeld dig også NYHEDSBREVET – og få mine 14 allerbedste råd til en sund økonomi.