Forsiden » Artikler » Har du styr på risikoen på din opsparing og pension?
pension,opsparing,risiko,aktier

Har du styr på risikoen på din opsparing og pension?

75 pct. ved ikke hvor meget de får i rente

Det er vores indtryk i Miranova, at rigtigt mange danskere ikke er klar over, hvilken vej de har valgt for deres opsparing og pension. Det bekræftes af, at 75 pct. ikke aner, hvor meget eller lidt de får i rente af deres opsparing ifølge en undersøgelse fra brancheforeningen Forsikring & Pension. Ved man ikke, hvad man får i rente, ved man formentlig heller ikke, hvilken risiko man tager.

Din risikovillighed og økonomi skal afgøre hvor meget risiko du vil tage

En analyse fra USA fortæller, at pensionsopsparere har en tendens til at vælge en højere aktieandel i deres opsparing, jo flere aktiefonde der er at vælge imellem. Det bør jo ikke være antallet af aktiefonde, der er tilgængelige, der afgør hvor meget risiko, du tager.

Det skal din risikovillighed og økonomi afgøre!

Overvægt af aktiefonde

Som du kan se i tabellen, så har et udvalg af store danske pensionsselskaber overvægt af aktiefonde. Spørgsmålet er, om du har valgt ekstra høj aktieandel som følge af det "ekstra udbud af aktier"?

SEB Danica PFA Skandia Nordea
Aktiefonde 24 36 21 44 35
Obligationsfonde/pengemarked 11 11 17 7 9
Blandede fonde og alternativer 4 5 17 10
I alt 39 52 38 68 54
Andel aktiefonde 62% 69% 55% 65% 65%

Tag den risiko der passer til dig

Når du sparer op, er det derfor ekstremt vigtigt, at du er opmærksom på, at du tager den risiko der passer til dig og ikke vælger det tilfældigt. Det gælder begge veje: du må ikke gå glip af afkast, og du må ikke tage munden for fuld, så du sælger ud i panik, når aktiemarkederne som nu bløder.

Vælger du eksempelvis ud fra, hvor mange aktiefonde, der er at vælge imellem, er det som at vælge risiko og afkast med bind for øjnene. Man kunne godt frygte, at mange folk tager højere risici, end de har både lyst til og behov for. Vi kan sammenligne investeringer, opsparing og pension med det at bestige et bjerg.

Man kan vælge den hurtige og usikre vej op ad en stejl klippevæg med mange aktier, eller man kan tage den sikre og langsomme sti rundt om bjerget med obligationer. Hvilken vej har du valgt?

Danske investorer opdagede risikoen ved aktier

I den forbindelse kan det bemærkes, at danskerne i første halvdel af 2011 skød omkring tre mia. kroner ind i investeringsforeninger med aktier. Efter kursfaldene i juli blev stort set samme beløb pillet ud igen:

Danske investorer havde pludselig opdaget, hvor stor risiko der er forbundet med aktier, og det er farligt og kan skade din opsparing mærkbart.

Se hvor meget din opsparing kan tabe i værdi

Du kan teste din opsparing og pension ved at tage Miranovas investeringstest og pensionstest. Testen sætter tal på, hvor meget din opsparing kan tabe i værdi, alt efter hvor stor en del af dine penge, der er sat i aktier og obligationer.

Testen laver også en beregning på, hvor meget du kan spare på at reducere omkostningerne på din opsparing, alt efter hvor meget du har sparet op.

Rådgiver Susanne  Arvad

Susanne Arvad

Uvildig rådgiver

www.arvad-finanshus.dk

Bliv ringet op

Susanne tilbyder uvildig og uafhængig økonomisk rådgivning.

Ring mig op

Kommentarer

Skriv en kommentar

Log ind eller opret en konto for at deltage i debatten.

    • Du skriver til alle

Sund økonomi til dig. Vind en iPad2

iPad2

Tryk på Synes godt om og deltag i konkurrencen om en iPad2. Læs mere

Susanne  Arvad

Susanne Arvad

Uvildig rådgiver
Hjemmeside - Profil

www.arvad-finanshus.dk

Bliv ringet op

Susanne tilbyder uvildig og uafhængig økonomisk rådgivning.

Ring mig op

Sidste 14 dages højeste indlånsrente

2,00%

Få servicemail

Tilmeld dig og få den bedste privatøkonomi