Har du råd til at gå på pension?

Mange mennesker interesserer sig ikke for pension og pensionsopsparing. Den årlige opgørelse fra pensionsselskabet bliver måske åbnet og skimmet, men derudover ikke gjort meget ved.

Det er synd. Udskydelse af et aktivt valg i forhold til pension kan skabe problemer på sigt, samt koste en mange penge. Jo før man aktivt tager ansvar for sin alderdom og pension, jo mere udbytte vil man typisk også få.

Hvad har du til rådighed til pensionen?

Ved du eksempelvis hvor mange penge du har til rådighed den dag du går på pension? Vil du kunne blive boende i din bolig og hvor mange rejser vil der blive råd til? Hvornår vil du gerne stoppe med at arbejde? Drømme er en ting, realiteter er en anden og en bevidst stillingstagen nu, vil ikke bare kunne give dig overblik og tryghed nu og på sigt, men også give dig mulighed for at optimere din økonomi så der bliver mest muligt den dag du går på pension.

Tommelfingerregler i forhold til pension

En tommelfingerregel siger at man som pensionist skal have hvad der svarer til 60% af sin bruttoindtægt som lønmodtager. Går man eksempelvis på pension som 67 årig, og i det sidste år som lønmodtager har tjent 500.000 kroner før skat, skal man altså den dag man går på pension have 300.000 kroner før skat for at kunne opretholde den samme levestandard. Ligesom alle andre tommelfingerregler er det dog et meget generelt tal, og vil blandt andet afhænge af hvad man betaler i skat som henholdsvis lønmodtager og pensionist og hvordan ens udgifter ser ud på de forskellige tidspunkter. Mange vil den dag de går på pension have afbetalt deres boliggæld, og dermed vil udgifterne falde betragteligt.

Om man bruger tommelfingerreglen eller ej, er det en god ide at få et overblik over hvordan økonomien hænger sammen den dag man ikke ønsker at arbejde mere. Dermed sikrer man sig ikke bare overblik og tryghed, men har også mulighed for at justere i god tid, før det eventuelt er for sent. Samtidig kan en gennemgang af pensionen ikke bare sikre at man sparer nok op, men også at det sker på den mest hensigtsmæssige måde i forhold til eksempelvis skat og ens ønskede risiko på de tilhørende investeringer.

Pension og skattemuligheder

Betaler man topskat samtidig med at man har investeret frie midler i eksempelvis aktier, vil mange i stedet med fordel kunne skyde dem ind på eksemeplvis en ratepension og dermed få fradrag i topskaten for de første 100.000 kroner som indbetales om året. Dermed betaler skattefar forskellen på topskattesatsen (59% i 2009) og ens skatteprocent på udbetalingstidspunktet.

Derudover vil afkastet kun blive løbende beskattet med 15% (PAL), i stedet for aktieavancebeskatning på enten 28% eller 43% afhængigt af beløbets størrelse (Over eller under 48.300 kroner i 2009). Skattesatserne ændrer sig med det nye skatteforlig, men konklusionen forbliver den samme – for mange vil det give god mening at investere igennem sin pension. Udover den information dit pensionsselskab sender dig vil du på pensionsinfo.dk kunne indhente information omkring mange af dine pensioner (offentlige som private). Men ønsker du at få et lidt mere sammenhængende overblik over hele din økonomi kan det være en fordel med uafhængig privatøkonomisk rådgivning, som giver dig det fulde overblik over dine muligheder nu og den dag du går på pension. Det kan meget vel vise sig at være en rigtig god investering.