Forsiden » Artikler » Forlæng ratepensionen og undgå udligningsskat
ratepension,udligningsskat,pension

Forlæng ratepensionen og undgå udligningsskat

Ny lov vil gøre det muligt at forlænge ratepensionen

Hidtil har det ikke været muligt at forlænge perioden for ratepensionen, når først udbetalingen er påbegyndt. Det vil en ny lov nu lave om på. Det giver personer, der er i gang med ratepensionen, mulighed for at forlænge perioden, så udligningsskatten undgås.

Udligningsskat fra 1.januar 2011

Fra 1. januar vil alle pensionsudbetalinger over kr. 368.000 blive beskattet med ekstra 6 pct. Det er den såkaldte udligningsskat. Den indføres fra 2011 og vil frem til og med 2014 være på 6 pct. herefter aftrappes den med 1 pct. point pr. år og vil således være på 1 pct. i 2019 for derefter at forsvinde.

Udligningsskatten på 6 pct. - og det forhold at den forsvinder indenfor en overskuelig årrække - har fået mange til at planlægge udbetalingerne af pensionen, så udligningsskatten helt undgås eller i det mindste reduceres. Det kan man blandt andet ved at vente med udbetalingen af (dele af) pensionen eller ved at strække udbetalingen over så lang en periode, at den samlede pensionsindkomst kommer under grænsen for udligningsskat på kr. 362.800.

Nuværende regler for ratepension: perioden kan ikke forlænges

Men de nuværende regler for ratepensioner siger, at har man først påbegyndt udbetalingerne fra pensionen, så kan udbetalingsperioden ikke ændres. Det betyder at mange er blevet fanget i, at deres pensionsudbetalinger skal beskattes med udligningsskatten. Men det vil en ny lov nu lave om på.

Ny lov: udbetalingsperioden for ratepension kan ændres

Skatteministeren har nemlig fremsat forslag om at udbetalingsperioden for en ratepension kan ændres - også efter at udbetalingen er påbegyndt. Det kan imidlertid først ske fra det næstfølgende kalenderår.

Så hvis loven vedtages i år - den blev 1. behandlet den 26. november 2010 - så får alle, der vil forlænge ratepensions udbetalingsperiode, travlt op til jul. For aftalen skal være ændret inden nytår, hvis udligningsskatten skal undgås.

Generelle udbetalingsregler for ratepensionen gælder stadig

Selvom lovforslaget vil give mulighed for forlængelse af udbetalingsperioden, betyder det naturligvis ikke, at de generelle regler om at den maximale tid for udbetaling af en ratepension på 25 år kan overskrides. Heller ikke at reglen for, hvornår sidste rate skal udbetales - 25 år efter efterlønsalderen - vil blive ændret med lovforslaget.

Men kan man indenfor rammerne af de generelle regler tilrettelægge sin udbetaling, så udligningsskatten mindskes er det en god ide at holde øje med om forslaget vedtages og få en aftale, der hvor man har sin ratepension. Der kan være penge at spare.

Rådgiver Susanne  Arvad

Susanne Arvad

Uvildig rådgiver

www.arvad-finanshus.dk

Bliv ringet op

Susanne tilbyder uvildig og uafhængig økonomisk rådgivning.

Ring mig op

Sund økonomi til dig. Vind en iPad2

iPad2

Tryk på Synes godt om og deltag i konkurrencen om en iPad2. Læs mere

Susanne  Arvad

Susanne Arvad

Uvildig rådgiver
Hjemmeside - Profil

www.arvad-finanshus.dk

Bliv ringet op

Susanne tilbyder uvildig og uafhængig økonomisk rådgivning.

Ring mig op

Sidste 14 dages højeste indlånsrente

2,00%

Få servicemail

Tilmeld dig og få den bedste privatøkonomi