Afklaring er vigtig før du bygger nyt

Danskerne bygger nye huse på livet løs. Ideen om at bygge sit eget hus udspringer måske af en urgammel ambition om selv at bygge familiens fremtidige rede. For flere tusinde år siden var det basale krav, at man kunne få ly for regnen, men kravene til nybyggeri i dag er helt anderledes. Ikke alle gør sig klart, hvad de kaster sig ud i, når de beslutter sig for at bygge et nyt hus. De fleste har set nogle tegninger og et prøvehus. Det er en betydelig større og mere kompliceret proces at bygge nyt end at købe brugt bolig. Der skal gøres mange overvejelser og tages mange beslutninger. Man skal finde ud af, om det, man dybest set ønsker sig, nu også er et nybygget hus. At bygge kan være en vanskelig proces, som kræver langtidsplanlægning.

Andre overvejelser

Når økonomien er undersøgt, er det de rent praktiske ting, der skal arbejdes videre med:

  • Hvor er den rigtige byggegrund?
  • Hvordan skal boligen indrettes?
  • Hvilke materialer skal vi vælge?
  • Hvem skal bygge huset og styre byggeriet?
  • Hvad med de juridiske aspekter med kontrakter, forsikringsforhold, lokalplaner, servitutter m.m.?

Hvilke behov er der?

Hvor mange værelser har man brug for? Er der brug for hjemmearbejdsplads – og dermed brug for ro? Kan man kombinere entre med bryggers og dermed nøjes med én indgang? Er der brug for gæsteværelse? Er der brug for både alrum og spisestue? Hvordan tilpasser man huset til grunden? Dette er blot nogle af de spørgsmål, der melder sig. Det kan anbefales at tage en arkitekt eller et byggefirma med på råd og sparring. Endvidere vil en byggearkitekt eller ingeniør kunne styre byggeriet og koordinere arbejdet mellem håndværkerne.

Juridiske aspekter

Inden den endelige beslutning kan træffes, og diverse dokumenter underskrives, er det en god ide at konsultere en advokat. Der er mange juridiske aspekter i et byggeforløb. Grundkøb, servitutter, lokalplaner, byggekontrakt, regelsættet AB92, garantistillelse, dagbøder, mangler m.m. er nogle af de områder, hvor en advokat kan være med til at gøre byggeforløbet så smertefrit som overhovedet muligt. De mange overvejelser og beslutninger, der skal tages, skal dog ikke skræmme, da hele byggeforløbet i almindelighed er hele sliddet værd. Når byggeriet står færdigt, og man er flyttet ind, er det en stor tilfredsstillelse at konstatere, at boligen er et resultat af egne drømme, ideer, ønsker og behov.

Det økonomiske fundament

Før man går i gang, er det naturligvis vigtigt at få det økonomiske “fundament” på plads. Hvor meget må nybyggeriet koste, hvad kan jeg betale i husleje, og hvad er rådighedsbeløbet pr. måned efter byggeriet? I vestjyskBANK hjælper vi med at få opstillet de økonomiske rammer samt et budget, så du kan få overblik over din økonomi. Vi kan endvidere hjælpe dig med finansiering under og efter byggeriet.

Bog om nybyggeri

Som en hjælp til dig har vestjyskBANK lavet bogen vestjyskNYBYGGERI, som du kan downloade eller bestille på vestjyskBANK’s hjemmeside www.vestjyskbank.dk/nybyggeri. Bogens fem kapitler dækker byggeriets trin og advarer mod faldgruberne.

Artikel skrevet af:
vestjyskBANK